Waar moet ik op letten bij het kopen van een auto?
Een auto kopen in het buitenland kan voordelig zijn, dankzij het grotere aanbod en de lagere prijzen. Let echter op een paar belangrijke zaken. Wij geven u handige tips om de juiste keuze te maken.
Aantal vorige eigenaren:
- Vraag naar het aantal vorige eigenaren van de auto. Een voertuig met weinig eigenaren kan een indicatie zijn van stabiliteit, maar kijk ook naar het onderhoud en de staat van de auto.
- Hoe minder eigenaren, hoe groter de kans dat de auto goed is onderhouden. Te veel eigenaren in een kort tijdsbestek kan wijzen op mogelijke problemen.
Onderhoudshistorie:
- Vraag om het volledige onderhouds- en serviceboek van de auto. Een goed gedocumenteerde onderhoudshistorie is cruciaal, vooral voor een geïmporteerde auto.
- Dit toont aan of de auto goed is onderhouden en of er belangrijke reparaties zijn uitgevoerd. Het geeft ook inzicht in de betrouwbaarheid van de verkoper en het voertuig zelf.
Schade:
- Vraag altijd of de auto schade heeft, zowel aan de buitenkant als aan de binnenkant. Laat de auto controleren door een expert als u twijfelt.
- Schade kan de waarde van de auto aanzienlijk verlagen en mogelijk leiden tot toekomstige kosten. Controleer ook op eerdere schadeclaims (bijvoorbeeld via verzekeringsmaatschappijen).
Kilometerstand:
- Controleer de kilometerstand van de auto en vraag om bewijs van de werkelijke kilometerstand (bijvoorbeeld via onderhoudsrapporten of keuringsrapporten). Wees sceptisch over extreem lage kilometerstanden voor oudere auto’s.
- Een lage kilometerstand kan aantrekkelijk lijken, maar kan soms gemanipuleerd zijn. Hoge kilometerstanden kunnen betekenen dat de auto meer slijtage vertoont, maar dit hoeft niet per se een probleem te zijn als het onderhoud goed is.
Garantie:
- Vraag naar de garantievoorwaarden. In sommige landen kan er een wettelijke garantie van toepassing zijn, maar dit verschilt sterk per land.
- Een garantie biedt extra zekerheid voor mogelijke defecten na de aankoop. Let erop of de garantie internationaal geldig is of alleen in het land van aankoop.
Algemene periodieke keuring:
- Vraag naar het keuringsrapport en controleer de datum en de kilometerstand van de laatste keuring. Kijk ook of er gebreken of adviezen voor toekomstige reparaties zijn vermeld.
- Een geldige APK biedt extra zekerheid over mogelijke defecten na de aankoop, en de vervaldatum kan uit een ander EU-land worden overgenomen.
Prijsonderhandelingen:
- Onderhandelen kan helpen om een betere deal te krijgen. Vooral als er gebreken of schade aan de auto zijn, kunt u deze onderhandelpunten gebruiken.
- Wees bereid om te onderhandelen over de prijs. Kijk eerst naar de marktwaarde van vergelijkbare auto’s in het buitenland, zodat u een goed idee hebt van de redelijke prijs.
BPM-kosten:
- Vraag naar de bijbehorende CO2-uitstoot zodat wij een exacte BPM-berekening voor u kunnen maken. De gegevens in de advertentie zijn vaak onjuist of niet bekend.
- De CO2-uitstoot heeft invloed op de BPM. In de praktijk komen wij steeds vaker dezelfde voertuigen met afwijkende waarden tegen.
Extra btw:
- Auto’s die jonger zijn dan 6 maanden of minder dan 6.000 kilometer hebben gereden, worden als nieuw beschouwd. In dit geval betaalt u in Nederland 21% btw.
- Is dit het geval? Informeer de verkoper dat u btw-plichtig bent, zodat u deze niet in beide landen hoeft te betalen. In sommige gevallen dient u deze in het buitenland als statiegeld te betalen.
Heeft u nog verdere vragen?
Neem gerust contact met ons op. Wij staan u graag te woord.